Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Článek z Bildu jako důkaz podvodu?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Hudebník Daniel Landa sdílel na sociální síti Facebook ústřižek z německého bulvárního deníku Bild, který psal o údajném podvodu v německých nemocnicích. „Hororová čísla lůžek na intenzivních stanicích falšována. Aby se kasírovalo víc peněz daňových poplatníků: podlá hra s našim strachem. Byl tento brutální lockdown vůbec nutný? Co věděli Merkelová a Spahn (ministr zdravotnictvi)?“ ptá se Bild na titulní straně. Příspěvek Daniela Landy má tisíce sdílení.

Známo je, že bulvární noviny se často uchylují k publikování šokujících titulků, aby si následně noviny zakoupil i člověk, který to původně neměl v plánu. Jde v podstatě o metodu, na které pak vznikl clikbait. Připomeňme, že clickbait je většinou poutavý titulek, který nutí čtenáře na něj kliknout. Může se jednat o titulek, který má pouze lidi nalákat a po prokliknutí se sice návštěvník většinou nic, co bylo slíbené v titulku, nedozví, nicméně zvýšil návštěvnost webu, a to i v případě, že web ihned opustil. Může jít ale i o titulek, který poutá na něco, co se na webu v článku návštěvník dozví. Úspěch clickbaitu tkví v lidské zvědavosti, řadíme ho mezi dezinformace s ekonomickou motivací. Podobnou metou fungují i novinové titulky.

Zpět ovšem ke kauze. Když si pročteme seriózní tisk, celá kauza je postavena na jednom dopisu z ledna 2021, jehož autorem má být Institut Roberta Kocha (RKI) a je adresovaný spolkovému ministerstvu zdravotnictví. V dopisu se píše, že některé nemocnice někdy uváděly méně volných lůžek intenzivní péče, než tomu bylo ve skutečnosti. Mělo jim jít o jakou si prémii.

Jenže. Spolkové ministerstvo zdravotnictví přiznává existenci dopisu, ale dodává, že dopis neobsahoval žádné analýzy ani jiné důležité údaje. Ministerstvo jasně prohlásilo, že neexistují věrohodné důkazy o tom, že „informace o využití kapacit intenzivní péče byly uměle navyšovány“. Je ovšem pravdou, že i koaliční politici trvají na vyšetření kauzy. Proti nařčením se však ohradila Německá asociace nemocnic, která upozorňuje, že neexistují konkrétní čísla a v dopisu nejsou uvedeny ani konkrétní jména nemocnic. Kromě toho je také znám výsledek auditu, který upozorňuje na různé nesrovnalosti, ale také neuvádí žádná konkrétní čísla. Z článku ZDF je zřejmé, že šlo spíše nedbalé vyúčtování ze strany spolkového ministerstva, než o podvod nemocnic. Navýšit počty intenzivních lůžek se rozhodla německá spolková vláda v prosinci loňského roku na základě zvyšujícího se počtu hospitalizovaných.

Článek Bildu tedy rozhodně není důkazem podvodu. Kauza se teprve vyšetřuje a jde o tvrzení proti tvrzení. Konkrétní čísla a analýzy neexistují. Dodejme ještě, že i v Německu se blíží volby. Volby do spolkového sněmu se uskuteční na konci září 2021. Tím netvrdíme, že článek z bulvárního Bildu nemůže mít reálný základ, je třeba však být zvláště obezřetný.

V České republice byla čísla mnohdy naopak podhodnocena. Hospitalizovaný pacient s covidem-19 byl podle algoritmu ministerstva zdravotnictví po deseti dnech přeložen na standardní oddělení jako negativní, pokud poslední tři dny neměl příznaky. Ve statistikách se tak dál neobjevoval, přestože v nemocnici mnohdy zůstával několik týdnů až měsíců. Podle Všeobecné fakultní nemocnice v Praze to byl případ asi 26 procent pacientů. Po dvaceti dnech se připočetl mezi vyléčené, i když se v zatížení nemocnice nezměnilo nic.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

22 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

1 dnem ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

3 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google