Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Čeští elfové spouštějí webovou stránku. Lehce na ní najdete měsíční přehledy a základní informace

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Čeští elfové jsou občanským hnutím, které mapuje, analyzuje a aktivně bojuje proti cizím dezinformačním kampaním na českém internetu. Skupina se zformovala v roce 2018 po vzoru obdobných skupin v pobaltských státech, například Litvy, kde podobná aktivita vznikla asi o pět let dříve. Přijala od nich také označení za elfy.

Podle Českých elfů jsou trollové především proruští online aktivisté, kteří pomocí různých technik, vytvářením falešných profilů, tweetovacích farem a řetězových e-mailů šíří extremistické a protisystémové dezinformace. Jejich témata se opakují pořád dokola – uprchlíci, Arabové, za všechno může Evropská unie a bez ní by bylo líp, sentimentální postoje k minulosti, výkřiky typu „všechno se rozkradlo“. Smyslem toho všeho je podle mluvčího Bohumila Kartouse  vyvolat pocit nejistoty, nahlodávat západní vazby České republiky a pomocí masově šířených dezinformací zvrátit náš politický směr a obrátit ho od liberální demokracie k autoritářskému systému kvůli zmatenosti a neschopnosti uživatelů internetu kriticky uvažovat.

Čeští elfové ve svém volném čase, bezplatně a dobrovolně vstupují pod falešnými profily do komunit na Facebooku, kde se ve velkém šíří dezinformace, a hledají jejich původce. Mezi nejvýznamnější aktivity patří například monitoring řetězových e-mailů.

Fenomén řetězových e-mailů je překvapující především svým podceňovaným dosahem. Ovlivňuje desetitisíce lidí, což je srovnatelné s dosahem celostátního tištěného deníku střední velikosti, třeba Lidových novin.

Funguje to tak, že si lidé mechanicky přeposílají e-mailové zprávy, které napsal někdo jiný. Obsah těchto zpráv je většinou bulvární, dryáčnický, útočící na emoce, někdy je apolitický (roztomilá zvířátka, přírodní scenérie), někdy je skrytě politický (retro-nostalgie), jindy je otevřeně a agresivně politický (podpora Miloše Zemana, útoky na některé politiky, Evropskou unii, NATO). Velmi často obsahuje demagogické manipulace (vytrháváním fakt z kontextu a záměrným zamlčováváním jiných zásadních fakt, které se problému týkají) nebo vyložené lži a smyšlené konspirační teorie.

Při analýze stovek takových textů jsou zřejmé dvě zásadní věci:

1) Celkové vyznění těchto zpráv směřuje stejným směrem, jakým míří ruská zahraničně-politická propaganda – proti jednotě EU, proti NATO, proti USA, pro Ruské.

2) Synchronizace témat, která nastoluje ruská agenda, v čase společně s dezinformačními (tzv. „alternativními“) weby a řetězovými maily. Například ruská verze incidentu v Kerčském průlivu, kdy ruské síly zajaly ukrajinská plavidla i s posádkami, se z ruských oficiálních zdrojů přelila do českých „alternativních“ webů a souběžně začala kolovat v sítích řetězových mailů. Západní verze incidentu v těchto kanálech zcela chyběla.

Manipulativní řetězové maily ovlivňují významnou část české populace. Podle výzkumu organizace Elpida a Nadace O2 z roku 2018 se s řetězovými maily setkalo přes 90 % seniorů, a 20 % z nich přiznává, že se podílí i na jejich dalším přeposílání.

Jak Čeští elfové reagují na negativní fenomén řetězových mailů?

  • Mapují sítě, kterými se řetězové maily šíří.
  • Vyhodnocují jejich obsah a načasování do souhrnných statistik, které jediné pak mohou dát celkový obraz o problému.
  • Osvětou – tvorbou odpovědí na nejnebezpečnější lži, které jednak pouštějí zpět do e-mailových sítí a jednak publikují na spřátelených webech
  • Osvětou – snaží se na problém upozorňovat v tisku a mezi politiky
  • Čeští elfové užívají pouze a striktně legálních prostředků a veřejně šířených dat. Statistiky jsou anonymní, a vycházejí z dat, které šiřitelé sami do kyberprostoru prostoru vypouštějí.

Jak nám můžete elfům pomoci?

Velmi jednoduše. Pokud se k tobě řetězové maily nějak dostávají, jednoduše je přepošli na naši sběrnou adresu.

Webové stránky:

http://cesti-elfove.cz/

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Čeští Elfové

Elfové je v českém internetovém prostředí sebeprezentační název anonymní aktivistické skupiny, která si vzala za cíl „boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu“. Skupina se zformovala v roce 2018 po vzoru obdobných skupin v pobaltských státech, například Litvy, kde podobná aktivita vznikla asi o pět let dříve. Přijala od nich také označení za elfy.

Recent Posts

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

7 hodin ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

1 dnem ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

1 dnem ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

2 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

3 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google