Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

BIS: Segment dezinformačních webů jen jednou ze součástí systému ruské hybridní strategie

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Bezpečnostní informační služba vydala svou výroční zprávu za rok 2017. Za největší prioritu v kontrarozvědné činnosti BIS považuje zacílit se na aktivity Ruska a Číny. „V souladu se stanovenými prioritami, mírou rizik pro zájmy České republiky a vlastními kapacitami a možnostmi BIS byly prioritními cíli aktivity ruské a čínské státní moci ohrožující bezpečnost a další klíčové zájmy České republiky. Ruská činnost se kontinuálně orientovala zejména na vlivové operace a vědomé i nevědomé vytěžování českých zdrojů. Čínské aktivity v dotčeném roce vykazovaly oproti předchozímu roku méně ovlivňování a více zpravodajského pronikání,“ píše se ve zprávě.

BIS uvádí, že součástí ruské hybridní strategie, zaměřené proti ČR jako členovi NATO a EU, je informační boj. Kromě šíření informací o postojích Ruska se často jedná i šíření dezinformací, propagandy a klamů. „Proto BIS nerozpracovávala tzv. proruské dezinformační weby jako samostatný problém, ale věnuje se zpravodajskému rozpracování ruských vlivových operací proti ČR a jejím zájmům jako komplexnímu problému. Snaží se odfiltrovat balast (onu kouřovou clonu) a identifikovat (významný je zpravodajský kontext, ne to, jak mnoho propagandy či dezinformací objekt produkuje či distribuuje) klíčové linie ruských vlivových či infiltračních operací (vedených v kontextu politiky, ekonomiky, jaderné energetiky, ukrajinské krize atp.), za nimiž stojí ruská státní moc či na ni napojené klientské struktury. Z pohledu BIS je právě segment tzv. dezinformačních webů jen jednou ze součástí systému ruské hybridní strategie a v drtivé většině případů je součástí oné krycí kouřové clony, v níž a za níž se kryjí jiné zásadnější aktivity s vazbou na Rusko a jeho zájmy. Drtivá většina dezinformačních webů v českém jazyce je dílem českých (ideologicky motivovaných a přesvědčených o škodlivosti NATO, EU, USA, liberální demokracie či prvoplánově proruských) občanů, které nepodporují ruské entity. Tito aktivisté jen v rámci svých občanských práv a svobod šíří to, čemu věří, že je pravdivé. Jejich činnost je věcí diskuse a kritiky v rámci svobody slova a případně občansko-právních sporů, čímž ovšem nijak nezpochybňujeme, že tito lidé a jejich webové projekty zneužívá ruská strana pro šíření propagandy a dezinformací či pro podporu jiných komponentů hybridní strategie,“ dodává zpráva.

Zpravodajci dále varují před vlivem Ruska na energetiku. „O významné projekty v české energetice se setrvale zajímaly i zahraniční společnosti ze zemí, kde bylo nutné počítat s jejich silnou vazbou na tamní státní administrativu. Vyvstávala tím rizika spojená s jejich případnou účastí na takových projektech, neboť mohla být zneužita pro prosazování zahraničně-politických cílů zemí jejich původu, a to v rozporu se zájmy ČR,“ varuje BIS.

Česká rozvědka se také specializuje na extremismu. „Aktivity paramilitárních a domobraneckých uskupení nepředstavovaly reálnou bezprostřední hrozbu pro demokratické základy či bezpečnost ČR. Nedošlo k jejich radikalizaci či intenzivnějšímu užívání násilí, naopak poklesla aktivita i jejich bezpečnostní potenciál vlivem řady faktorů. Patrně nejproblematičtější bezpečnostní aspekt vyplývající z působení paramilitárních a domobraneckých uskupení spočíval v jejich proruské orientaci, kvůli které přetrvávalo riziko, že by mohly být zneužity k šíření proruské propagandy, k ovlivnění a destabilizaci bezpečnostní situace v ČR či k prosazování dalších cílů politiky ruského prezidenta Putina,“ píše zpravodajci. Na tento vliv upozorňují v rámci protiimigrační a protimuslimské scény. „Převážná většina tohoto spektra nadále veřejně deklarovala svůj odpor k setrvání ČR v EU a NATO a pozitivně se stavěla k politice prezidenta Putina či akcentovala tzv. slovanskou vzájemnost,“ upozorňuje.

Komentář:

Propojení dezinformační scény s Ruskem je naprosto zřejmé na Slovensku. 26. října 2018 policie zadržela na bratislavském letišti více osob. Dezinformačníc časopis Zem a Vek týž den večer informoval o zadržení ruského občana Jevgenija Paľceva. Paľcev má působit jako redaktor pro dezinformační web Hlavní zprávy. O případu psal již náš web zde. Stránce Dezinformácie, hoaxy a propaganda a Denniku N se povedlo zjistit, kdo jeJevgenij Paľcev. „Ukázalo se, že Paľcev udržuje kontakty s pracovníky ruské mediální skupiny Rossija Segodňa (Rusko dnes), kterou financuje Kreml. Na Facebooku je několik fotografií, na kterých Paľcev vyjednává v prostorách agentury Sputnik, která spadá pod tuto mediální skupinu,“ píše Dennik N.

Z českých webů je propojení zřejmé například u webu AC24.cz. „Na serveru se ve velké míře objevují přeložené články původně pocházející z anglicky psaných webů, často ze Sputniku a , ale patří mezi ně například i Breitbart, Southfront, Zerohedge, Strategic-Culture, Globalresearch nebo Whatdoesitmean, z nichž většina se věnuje převážně ruskému pohledu na mezinárodní prostředí a poslední uveřejňuje velké množství nepodložených konspiračních teorií, často odkazujících na neexistující dokumenty a zprávy ministerstva obrany Ruské federace,“ píší Evropské hodnoty. Sputnik, který vychází kromě češtiny v dalších 30 světových jazycích, je jediným portálem, který otevřeně přiznává, že je financován Ruskou federací. „Web je výrazně proruský a obdivuje ruského prezidenta Putina i českého prezidenta Zemana. Zabývá se migrační tématikou a často publikuje poplašné zprávy a spekulace o uprchlících, zajímá se ale také o dění v Sýrii, Ukrajině a demonstruje zkaženost západu a Evropské unie. Často se zde objevují i útoky proti oponentům Aeronetem podporovaných proudů. Významně se angažuje proti nevládním organizacím, médiím, ale také vládě a tzv. Pražské kavárně,“ píší Evropské hodnoty zase o webu Aeronet.

Jak nám můžete pomoci, se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

4 hodiny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

8 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

1 dnem ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google