Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Studie

Antisemitské konspirace: Kdo stojí za imigrací?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Myšlenka světového židovského spiknutí s sebou nese nepřeberné množství představ o plánování převzetí moci nad celým světem. Židé jsou pak obviňováni z aktuálních negativních jevů a událostí, které v danou chvíli otřásají společností.

Autorka: Veronika Šternová / Analytička Federace židovských obcí a Židovské obce v Praze. Během studia judaistiky a teologie se začala věnovat dějinám antijudaismu a antisemitismu.

K základním pilířům antisemitismu patří již od 19. století takzvané konspirační teorie, které se v různých podobách objevují až dodnes. Základní myšlenkou konspirační teorie je, že Židé z různých zemí spolupracují za účelem ovládnutí světa a podrobení si zbytku lidstva. K tomuto cíli mají využívat různých nástrojů, jako je revoluce, vytváření multikulturní společnosti či kontrola kapitálu.

Myšlenka světového židovského spiknutí s sebou nese nepřeberné množství představ o plánování převzetí moci nad celým světem. Židé jsou pak obviňováni z aktuálních negativních jevů a událostí, které v danou chvíli otřásají společností. Autoři konspiračních teorií jsou přesvědčeni, že podobné jevy nejsou přirozenou součástí vývoje, ale naopak věří, že jde o předem připravené a zinscenované situace, které mají působit diverzně protinárodně. Na konci má zůstat zlomený národ, který si Židé jednoduše podmaní a ovládnou. Mezi takové jevy kromě již zmíněných revolučních snah, držení kapitálu či různých forem strádání mohou patřit také přírodní katastrofy.
Myšlenka o židovském spiknutí se však v 19. století neobjevuje jako zcela nová. Podobné tendence a obviňování židovských komunit ze spiknutí jsou známy již od středověku. Ve středověku se objevují nařčení ze záměrného šíření nákaz a trávení studní. Nejsilněji se pomluva o úmyslném šíření nemocí projevila v polovině 14. století, kdy Evropu sužoval mor. Židovských obětí bylo v té době výrazně méně, než těch křesťanských. Důvody se nabízejí hned dva: oddělení Židů od zbytku města v ghettech a jejich hygienické návyky spojené s náboženskou praxí. Následkem rozšíření pomluvy, že za nemocí stojí Židé, aby zničili křesťanstvo, byly brutální pogromy napříč celou Evropou.

19. století myšlenku obnovuje a přizpůsobuje době. Kromě Francie a Německa se nejvíce šířila tato idea v Rusku, kde také vznikl nejznámější spis, který měl potvrdit teorie o židovské konspiraci nazvaný Protokoly sionských mudrců. Tento pamflet obsahuje 24 protokolů, jejichž centrální myšlenkou je plán na ovládnutí světa, a má být tajným dokumentem zaznamenaným na 1. sionistickém kongresu v Basileji. Jednotlivé protokoly nabízejí různé metody jako vytváření monopolu, na kterém budou státy závislé, liberalismus, který přinese rozklad a chaos, či průmysl a obchod, na kterém se mají nežidé stát závislí tak, aby se hnali za penězi a nevšimli si, že ztrácejí kontrolu nad řízením států. Výsledkem měl být zánik křesťanského světa a zrod židovské nadvlády.

Protokolům sionských mudrců jsme se již věnovali v tomto článku. ( pozn. red. Manipulátoři. )

Přestože bylo mnohokrát prokázáno, že jsou Protokoly falzifikátem, čerpá se z nich až do dnešní doby. Staly se jednou ze stěžejních knih protižidovské literatury a poskytují argumentační nástroje antisemitské rétorice o spiknutí, která, i když víc jak sto let od jejich vydání, zůstává stále v jádru stejná, jen se opět přizpůsobila aktuální situaci. Nebude tak náhoda, že se na internetu v nedávné době objevil nový český překlad Protokolů. Pravděpodobně jako snaha připomenutí, za čím Židé stojí a stáli, a jako podpora současného trendu, tedy že Židé jsou zodpovědní za takzvanou islamizaci Evropy. Imigrační vlna totiž s sebou přináší i nové osočení Židovstva, které podle národoveckých skupin prokazatelně imigraci nejen podporuje, ale stojí za ní a celou ji vymyslelo. Jedná se tedy o další variaci na středověké téma šíření nákaz a trávení studní.

Tyto projevy nenávisti vůči Židům se neobjevují tolik na veřejných shromážděních, hlavním médiem je internet. Weby, blogy i sociální sítě jsou zahlceny konspiračními teoriemi, které v mnoha případech, stejně jako v případě Protokolů sionských mudrců, obsahují mnoho protimluvů a nelogických úvah. Lidský mozek ovládaný strachem, který tato virtuální kampaň schválně podporuje, tyto nedokonalosti jen těžko odhalí a někdy ani nechce. Z minulosti víme, jak podobné vlny nenávisti končí.

Publikováno na webu HateFree.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
HateFree Culture

Iniciativa lidí, kteří usilují o život bez násilí a nenávisti. S nenávistí se snažíme bojovat kreativitou, podloženými argumenty, bez moralizování, dogmat, ideologie, s nadhledem a často s humorem.

Recent Posts

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

4 hodiny ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

1 dnem ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

3 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google