Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Ani Ukrajinec, ani vražda. I o incidentu v Písku se šířily dezinformace

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na Facebooku se od konce srpna šířily zprávy, že člověk ukrajinské národnosti se pokusil zavraždit českého mladíky v Písku. Podle všeho se však incident stal jinak. Podle policie v incidentu nebyl zapojen žádný cizinec a nešlo ani o pokus o vraždu. „Písečtí kriminalisté velmi rychle rozpletli na sociálních sítích hojně diskutovaný případ pobodaného mladíka. Nejde však ani o pokus vraždy a útočník nebyl z Ukrajiny. To byly nejčastější nepravdivé příspěvky z internetového prostředí,“ informují policisté.

„Kriminalisté nakonec zjistili, že mladík doprovázený několika slečnami na bezdomovce odpočívajícího na lavičce slovně i fyzicky, konkrétně kopy, zaútočil. Když bezdomovce napadl podruhé, ten se v obavě o svůj život bránil a mladíka bodl nožem. Nikam neutekl, nezapíral a policistům vše doznal. Nyní čelí obvinění z ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky. Vyšetřován je na svobodě. Také zraněný mladík má svůj díl viny, vyšetřovatel jej obvinil z výtržnictví. On byl ten, kdo celý konflikt bezdůvodně vyprovokoval,“ doplňují policisté.

Celé situace se snažil zneužít účet, který si říkal „Jana“. Ten chtěl svolat pochod „proti romským vagabundům z Ukrajiny, kteří v Písku mají volné pole k vraždám a násilnostem…“ Policisté však zjistili, že za účtem stojí muž. „Vše motivováno úmyslem vzbudit nenávist vůči příslušníkům jedné skupiny obyvatel. Anonymita internetu ženu neochránila a kriminalisté brzo zjistili, že rozhořčená pisatelka Jana je devětapadesátiletý muž z Písku. Kriminalistům své úmysly doznal, nyní čelí obvinění z přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod. Všechny obviněné tak čeká soud,“ píše Kamila Čuřínová Ingrišová z jihočeské policie.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Juraj Cintula: Z pacifisty proruský sympatizant a odpůrce vlády

Nejprve zakladatel hnutí Proti násilí, následně sympatizant proruských Slovenských branců a fašistické LSNS, až nakonec…

42 minutami ago

Boj s dezinformacemi není v rozporu se zachováním svobody slova, říká poslanec Exner

Jak se daří ČR reagovat na dezinformace? Umíme čelit hybridním hrozbám? A jak se můžeme…

18 hodin ago

Atentátník sympatizoval s proruským hnutím Slovenskí branci a Kotlebou

Pokus o atentát na slovenského premiéra Fica je zatím plný otazníků. Prokremelští aktivisté nejprve lhali,…

24 hodin ago

Jindřich Rajchl vyhrožuje České televizi zrušením

Česká televize si dovolila zveřejnit průzkum volebního potencionálu od společnosti Kantar. To však neměla dělat.…

2 dny ago

Šíří se fáma o úmrtí českých vojáků na Ukrajině

Na sociálních sítích se poslední dobou šíří fáma o údajném úmrtí sedmi českých vojáků na…

2 dny ago

Kastoreum se používá v jídlech minimálně, jako náhražka se požívá vanilin

Na sociálních sítích se šíří příspěvek, který informuje o náhražce vanilky, maliny či jahody v jídlech.…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google