Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Aféra Tožička a Židovský hlas solidarity

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Tomáš Tožička nakonec za Piráty kandidovat nebude. Připomeňme, že původně nominovaný kandidát na senátora mimo jiné uváděl, že kapitalismus je zločin proti lidskosti a že centristé v médiích jsou ohrožením demokracie. Podle Vilety takové výroky poškozují Piráty jako celek a mohou být urážlivé vůči části voličů strany. Tožička na pirátském celostátním fóru označil kritiku za skandalizační kampaň motivovanou snahou kompromitovat Piráty a vykreslit je jako komunisty. První hlasování ustál, vaz mu však zlomil objevený screenshot, kde příspěvek doprovodil koláží spojující Davidovu hvězdu a hákový kříž. Tomáš Tožička na žádost předsednictva Pirátů stáhne svou kandidaturu v doplňovacích senátních volbách na Teplicku. Podle Ivana Bartoše na tom nemění nic ani názor krajské organizace v Ústeckém kraji.V úterý byla kandidatura stažena.

Poměrně hodně lidí pobouřil příspěvek facebookové stránky Židovský hlas solidarity. Ten poslal předsedovi Ivanovi Bartošovi dopis, ať stažení kandidatury ještě zváží. Název iniciativy a text dopisu zní tak, jakoby mluvil jménem celé židovské komunity v ČR. Tak tomu skutečně není a za iniciativou stojí pouze 6 lidí. Název je tedy dosti manipulativní. Nutné také dodat, že Židovský hlas solidarity není oficiálně registrovaným spolkem, nemá tedy žádnou právní subjektivitu.

Odpověď předsedy Ivana Bartoše:

“Dobrý den, děkuji za vaši reakci. S obsahem vašeho otevřeného dopisu, ve kterém definujete životní cestu Tomáše Tožičky, souhlasím. Nařčení Tomáše Tožičky z antisemitismu či v souvislosti s jinými předchozími výroky (bolševismu, stalinismu či extrémismu) zásadně odmítám.

Toto jsem opakoval v průběhu dosavadní, nyní z mého pohledu již ukončené, kampaně. Republikové předsednictvo požádalo v pondělí dopoledne, tedy před publikací vašeho otevřeného dopisu, Tomáše Tožičku o stažení kandidátky, a ten této žádosti vyhověl.

Mé reakce v průběhu jeho kandidatury jsou k dohledání na veřejně přístupném pirátském fóru, jejichž část v souvislosti s rozhodnutím požádání Tomáše Tožičky o odstoupení z kampaně budu v závěru mé otevřené reakce citovat. Citovala je i některá média.

V politickém diskursu nefandím nálepkám, a to ať směrem k jednotlivcům, které definují jejich činy ovšem i to, jak o nich hovoří, tak směrem ke skupinám, pokud v danou chvíli není tato zcela jasně definovaná. Někdy se jim vyvarovat nelze, ale snažíme se s Piráty tyto nepoužívat, neboť sami dlouhodobě čelíme různým formám útoků a snahám o diskreditaci naší již jedenáctileté mravenčí práce, na které se aktivně podílejí i stovky lidí mimo Pirátskou stranu.

Tímto nálepkováním a paušalizací je ovšem dnes často vedena politická „debata“ (nebo spíše nedebata), a je to i součástí různých kampaní. Myslím si, že to není správně. Ze stejného soudku jsou ovšem i některé reakce Tomáše Tožičky v řadě diskusí a myslím, že zcela oprávněně jsou řadou lidí chápány jako urážlivé, nehledě na jejich dataci.

Šokovat nebo provokovat ke zviditelnění tématu si může dovolit třeba nezávislý tisk (ostatně v debatě s Tomášem Tožičkou jsme se dotkli třeba karikatur v magazínu Charlie Hebdo), nebo je lze použít v aktivistické rovině pro nastolení tématu, je-li mainstreamem ignorován. V politické rovině a stylu faktické komunikace témat však i já osobně vidím zcela zásadní hranice. Ostatně právě o tom byla vedena diskuse i na poli celostátního fora.

V životě se snažím, a opakuji snažím, řídit v přeneseném významu takovým „moudrem“ „Chceš-li, aby tě lidé slyšeli, křič. Chceš-li, aby ti lidé rozuměli, šeptej.“ Že toto v realitě české i mezinárodní politiky nemusí vést k úspěchu? Bohužel nemusí. Vidíme to okolo sebe denně.

Způsob „ukřičené“ a „šokující“ komunikace a vlastně i politiky vede sice k politickým rychlo-úspěchům, dostává politiky na přední stránky novin, ale na kvalitě společnosti jako celku se podepisuje negativně. Vede jen k další polarizaci a očekávat, že čím více budu provokativní nebo kolik lidí urazím, tím více nastane onen efekt nastavení zrcadla a takové to „Aha!“, je naivní. I mě z této naivity vyvedla poměrně dlouhá, nyní již desetiletá cesta.

Je toho mnoho, co bych k tomuto chtěl říci, ale odpověď na váš otevřený dopis není správným nosičem. Z řady mých veřejných vyjádření však moje nastavení i vize změny dle mého názoru patrny jsou.

Dovolím si odcitovat moji reakci na Pirátském foru z neděle 1. března, po mém osobním setkání s Tomášem Tožičkou.

„01 bře 2020, 16:37

Exponovanost témat či aktuální atmosféra neospravedlňuje způsob konfrontace, který je urážlivý, či překračuje hranice slušné diskuse, jejíž cílem by mělo být vždy pojmenování problémů a hledání jejich řešení. To jest obecná věc a měla by nám všem být blízká. Ne každý se tím řídí a to jak dnes tak historicky.

Tomáš Tožička zrušil před x lety Facebook. Reakce, která se objevila ve veřejném prostoru, je 11 let starý screenshot, ve kterém nestraník Tomáš Tožička reaguje na článek Marka Švehly ke konfliktu v Gaze. Jak a proč se někde objevil teď, neřeším. Mohli jsme o něm vědět a hodnotit ho doposud? Nemohli. Internet má paměť, často lepší než my, a to je správně.

Post pravděpodobně pochází z období po operaci “Cast Lead” (Lití olova), ve které tehdy zahynulo přes 1400 civilních obětí, z toho několik set dětí, což potvrdila i oficiální zpráva “United Nations Fact Finding Mission on the Gaza Conflict” k akci Izraele “Operation Cast Lead”, ve které se hovoří o válečných zločinech. V té době to bylo velmi exponované téma. To však neospravedlňuje formu reakce se svastikou.

Formu, kterou Tomáš Tožička použil, považuji za značně nevhodnou a problematickou. Dnes přes oběd jsem s ním tuto věc probíral včetně toho, že je tento způsob komunikace (nehledě na to, že se jedná o příspěvek z roku 2009) nevhodný a ve společenském diskursu neobhajitelný. Pobouření lidí, je zde zcela namístě. Nařčení z antisemitismu (podobně jako tomu bylo nejdříve ze stalinismu, či bolševismu) je bohužel zbraní určité části spektra názorových oponentů, a to namístě není. Stejně tak jako přirovnávat Tomáše Tožičku k Foldynovi či Okamurovi.

Konotace původního příspěvku z roku 2009, ale i další, které již proběhly jako součást diskreditační kampaně, poškozují nejen osobu Tomáše Tožičky, který je nespravedlivě nálepkován fenomény, proti kterým celý život bojuje, ale i Pirátskou stranu, která tohoto nestranického kandidáta nominovala.“

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem: Zabila…

1 hodinu ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

8 hodin ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

1 dnem ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

3 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google