Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Vladimíra Bošková, Jan Hnízdil a kdo skutečně leží v nemocnicích?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Lékař Jan Hnízdil sdílel článek z blogu bývalé novinářky Vladimíry Boškové. Ta chce z čísel nemocnic dokázat, že zde leží převážně očkovaní. Každého člověka zaujme už fakt, že se to snaží dokázat na příkladu psychiatrických nemocnic. Ty samozřejmě COVID pacienty neléčí a kolonka u nich, že mají pozitivní test, znamená bezpříznakový průběh.

Bošková si následně vybrala čísla z některých nemocnic, kde převažují očkovaní. To, že je to výběr jen některých nemocnic, však není jedinou chybou. Druhou zásadní chybou je, že čísla nepoměřuje na vzorek společnosti, tedy na stejný počet obyvatel. Kdyby to udělala, zjistila by, že očkovaných v populaci je 60 % a 70 % v populaci nad 18 let. V rizikových skupinách zastoupení očkovaných je nad 80 %. Pokud tedy je ve společnosti 1000 hospitalizovaných z 80 % celkové populace a 1000 hospitalizovaných z 20 % z celkové populace, znamená to, že na stejný počet obyvatel je neočkovaných hospitalizováno 5x více. Velmi dobře to ukazují grafy na webu Open data lab.

„Bavíme-li se ale o nejvíce intenzivní terapii, tedy o umělé plicní ventilaci, tak od 1. listopadu je 74 procent pacientů, kteří na ní skončí, neočkovaných. Očkovaní lidé se samozřejmě můžou nakazit, to je objektivní realita, mohou i nemoc šířit dál. Zásadní je ale ochrana vakcínou proti těžkému průběhu nemoci, a ta je u seniorních kategorií 82 až 85 procent. Dá se říci, že v současné době máme na jednotkách intenzivní péče dvě rozdílné populace. Asi třicet procent jsou očkovaní polymorbidní senioři, kteří mají těžký průběh, a ty vakcína nemohla ochránit. A zhruba 70 procent jsou lidé o deset patnáct let mladší, často bez jiných zdravotních komplikací,“ řekl v rozhovoru pro Právo ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

„Pacienti očkovaní, kteří vyjdou pozitivní, většinou leží v nemocnici z důvodu jiných přidružených chorob a téměř vždy se jedná o pacienty starší a polymorbidní, tedy trpící větším počtem různých závažných chorob a zdravotních komplikací,“ řekl primář Anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) nemocnice v Havířově Robert Bocek.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Kastoreum se používá v jídlech minimálně, jako náhražka se požívá vanilin

Na sociálních sítích se šíří příspěvek, který informuje o náhražce vanilky, maliny či jahody v jídlech.…

11 hodin ago

Opět se šíří vylhaný citát Jiřího Stracha

Na Facebooku se opět začíná šířit vymyšlený citát z loňska. „Je neuvěřitelné, jak se Američanům ve…

17 hodin ago

Přepisování historie? Falzifikát a pravda

Na sociálních sítích se šíří údajný citát mluvčí Bílého domu, že „USA a Ukrajina bojovaly…

2 dny ago

Česko patří mezi země nejvíce napadané ruskými hybridními aktivitami

Podle prohlášení NATO Česká republika patří mezi 7 zemí, kde jdou nejlépe zpozorovat ruské hybridní…

3 dny ago

Ukrajinská „vlajka“ na Národním muzeu stále je

Je neuvěřitelné, ale prokremelským aktivistům leží stále v žaludku, že na Národním muzeu je vyvěšen ukrajinský…

3 dny ago

Současné Rusko se chová podobně jako nacistické Německo

Písemné dohody jsou jen cár papíru. Tak by šel zhodnotit postoj nacistického Německa před druhou…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google