Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

V Čechách se šíří proruská sekta AllatRa. Putin podle ní zachrání svět

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na svých sociálních sítích se prezentují jako televize. „Jsme mezinárodní, všenárodní internetová televize s aktuálními a zajímavými videi na různá témata: psychologie, věda, dobré zprávy, informační a analytické programy, rozhovory se slavnými lidmi a dobrý humor, vzdělávací animovaná videa, rodinné pořady a mnoho dalších, upřímné a pozitivní programy, podporující lidskost, laskavost a jednotu ve společnosti,“ píší například na Facebooku. Ve skutečnosti se jedná o jednu z dalších „new age“ náboženských sekt lákající se lidi na líbivá slova i například na možnost údajného zázračného vyléčení.

Tato záhadná sekta pochází z Ukrajiny. Bloggerka Valentina Dobronravova upozornila na činnost organizace AllatRa v Kirovohradě už v roce 2016. Mladá bloggerka poznamenala, že AllatRa ve městě vkládá obrovské prostředky do billboardů a sekta je rovněž propagována prostřednictvím sociálních sítí.

„Reklama organizace hlásá všeobecnou laskavost, ale na sociálních sítích najdeme i úplně jiné informace. Nazývají ruského prezidenta Vladimíra Putina jako „Nomo“, osobu, která má zachránit všechny Slovany a stráží proruské Národní gardy, které bojují na východě,“ poznamenala tehdy bloggerka. Hnutí je soustředěno kolem knih Anastasie Novykh. Identita Anastasie Novykh je zatajována. V jejich knihách se uvádí, že dívka byla zázračně uzdravena z nevyléčitelné nemoci. A maluje obrazy, které jsou vystavovány v různých městech.

Podle knih vládnou světu archoni (analogie zednářů). Středem této negativní síly (archonů) jsou pochopitelně Spojené státy americké. A archoni se prý Slovanů velmi bojí, proto jim vnucují svou ideologii. Nyní prý archoni plánují zahájit novou světovou válku a Rusko se stane jediným možným protivníkem, což znamená – zachráncem lidstva. V té době Nomo povede zemi. Jak již bylo napsáno, oním Nomem je Vladimír Putin.

Jedná se tedy o neskutečně bizarní sektu. Jak se však můžeme přesvědčit, jen v Čechách má dva profily. Jeden má 7 tisíc lajků (udajná TV), druhý má necelých 5 tisíc. Z profilů je zřejmé, že sekta je v Čechách velmi aktivní. Je tedy otázkou, kdo ji financuje.

Více v ruštině zde a zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

7 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

11 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

1 dnem ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google