Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Projekt “České volby v éře dezinformací” zveřejnil závěrečnou zprávu

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

The Prague Security Studies Institute se v měsících září a říjnu věnoval projektu, jehož cílem bylo analyzovat chování webů šířících dezinformace během kampaně před parlamentními volbami 2017. Projekt nesl název České volby v éře dezinformací a nyní zveřejnil závěrečnou zprávu. Projekt sledoval dezinformační servery AC24, Protiproud, Sputnik CZ, Aeronet.cz, Českoaktuálně, Světkolemnás, Czechfreepress, Bezpolitické korektnosti a Vlastenecké noviny, rovněž pak facebookovou stránku Volby2017, která byla vytvořena z důvodu mobilizace určitých voličský skupin před volbami a facebookovou stránku We Are Here At Home.com, která má přes 80 tisíc sledujících.

Během předvolební kampaně (4. září – 20. října 2017) bylo na 11 sledovaných platformách (9 webů, 2 FB stránky) publikováno 306 textů věnujících se domácí politice. „Část platforem (weby AC24, Svět kolem nás, Českoaktuálně) se domácí politické situaci téměř nevěnovala a pokud ano, většinou ji popisovala, aniž by jasně stranila některému z politických subjektů. Zpravodajský web Sputnik CZ formulovat své texty nestranně, avšak poskytoval (například pomocí rozhovorů) marginálním a protestním formací prostor neúměrný jejich významu. Web Czech Free Press poskytoval v rámci prostoru vyhrazeného pro příspěvky čtenářů možnost k vyjádření více kandidujícím subjektům; toho prostorů nejčastěji využívala Česká strana národně sociální (kandidující s podporu Aliance Národních Sil) a Pirátská strana. Část platforem (weby Aeronet, Protiproud, Vlastenecké Noviny, BezPolitickéKorektnosti, FB stránky Volby 2017 a WeAreHereAtHome – přejmenovaná na Zprávy.cz) o domácí politice informovala tendenčně, otevřeně kritizovala některé politické subjekty a propagovala jiné,“ píše v závěrečné zprávě Jonáš Syrovátka.

„Výrazně byla kritizována ČSSD (obviňovaná z údajné přípravy tunelování zásob lithia), TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Strana zelených (zejména v souvislosti s pozitivním postojem k EU, NATO a migraci). Hnutí ANO bylo taktéž velmi kritizováno, avšak zároveň jej někteří z autorů vnímali jako možného spojence protestních stran v boji proti establishmentu. ODS a Pirátská strana byly také kritizovány, avšak zároveň některé sledované platformy (Vlastenecké noviny a Czech Free Press) publikovaly jejich politická prohlášení. KSČM byla v textech zmiňována spíše se smíšenými sentimenty, což ji mohlo poškodit v očích voličů hledajících protestní alternativu. Jediná převážně pozitivně vykreslovaná strana byla SPD, jejíž volba byla v řadě textů doporučována (FB stránka WeAreHereAtHome přímo sdílela její volební spoty),“ píšou v konečném sumáři.

„Během předvolební kampaně se objevily 3 dezinformace, kterým se věnovalo 14 textů; všechny tyto dezinformace jako první zveřejnil web Aeronet. Nejvlivnější byla dezinformace obviňující ČSSD z přípravy vytunelování zásob českého lithia, kterou ve svých textech zmínila většina sledovaných platforem, a která se v různých textech objevovala od svého zveřejnění (4. října) až do dne konání voleb (20. – 21. října); k šíření této dezinformace (nejen na sledovaných platformách) mohlo přispět i to, že ji některé kandidující subjekty (SPD, ANO) využily ve své volební kampani,“ dodávají autoři projektu.

Terčem dezinformace byl v sledovaném období i náš server Manipulátoři.cz. Dezinformační zpravodajský web Aeronet zpochybnil pravost smlouvy, kterou zveřejnil náš server a dokazuje, že Tomio Okamura vyváděl peníze z hnutí Úsvit. Tento dokument byl na základě svědectví anonymního „forenzního specialisty z New Yorku“ označen za falzifikát a interpretován jako součást kampaně, která má za cíl poškodit SPD. Bohužel pro ně pravost smlouvy potvrdil i sám Tomio Okamura (předseda SPD), který však argumentoval, že smlouva byla formálně podepsána, ale nikdy fakticky nebyla naplněna.

Napsal: Jan Cemper

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Jindřich Rajchl vyhrožuje České televizi zrušením

Česká televize si dovolila zveřejnit průzkum volebního potencionálu od společnosti Kantar. To však neměla dělat.…

13 hodin ago

Šíří se fáma o úmrtí českých vojáků na Ukrajině

Na sociálních sítích se poslední dobou šíří fáma o údajném úmrtí sedmi českých vojáků na…

18 hodin ago

Kastoreum se používá v jídlech minimálně, jako náhražka se požívá vanilin

Na sociálních sítích se šíří příspěvek, který informuje o náhražce vanilky, maliny či jahody v jídlech.…

1 dnem ago

Opět se šíří vylhaný citát Jiřího Stracha

Na Facebooku se opět začíná šířit vymyšlený citát z loňska. „Je neuvěřitelné, jak se Američanům ve…

2 dny ago

Přepisování historie? Falzifikát a pravda

Na sociálních sítích se šíří údajný citát mluvčí Bílého domu, že „USA a Ukrajina bojovaly…

3 dny ago

Česko patří mezi země nejvíce napadané ruskými hybridními aktivitami

Podle prohlášení NATO Česká republika patří mezi 7 zemí, kde jdou nejlépe zpozorovat ruské hybridní…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google