Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HoaxLidé

Petr Štěpánek z Trikolóry aneb „Ukrajinská protože“

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Petr Štěpánek z Trikolóry poslední dny jasně ukazuje, že stojí na straně Ruska. Na svém Facebooku například publikoval příspěvek s názvem „Malé osvěžení paměti aneb Ukrajinská protože“. V něm opakuje narativy šířené Ruskem. Pojďme si jeho příspěvek rozebrat.

„Protože Evropská unie nutila Ukrajině nepřijatelnou asociační dohodu, ukrajinský prezident Janukovyč ji odmítl podepsat.“

Evropská Unie nikoho nenutila. Je pravdou, že Asociační dohoda, respektive její odmítnutí ze strany bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, stálo u zrodu ukrajinské revoluce, tzv. Euromajdanu. Viktor Janukovyč však byl zvolen jako proevropský politik a sám původně Asociční dohodu vyjednal. Pod nátlakem Moskvy však náhle změnil názor. Ostatně, že to bylo pod nátlakem Moskvy bylo zřejmé po revoluci. Rusko Janukovyče evakuovalo ze země a schovává ho. 24. ledna 2019 byl ukrajinským soudem odsouzen ke 13 letům vězení za trestný čin vlastizrady a napomáhání při vedení války proti Ukrajině.

„Protože nastal Majdan, vlády nad Ukrajinou se s podporou EU a USA zmocnily ultranacionalistické síly.“

Toto není pravda. Na dění na Majdanu měly vliv ultranacionalistické bojůvky, jejich vliv na chod země je však minimální. Ve volbách v roce 2014 kandidovaly dvě nacionalistické strany: Svoboda a Pravý sektor. Méně radikální, ale pravicově nacionalistická Svoboda získala 4,71 % hlasů. Radikální až fašistický Pravý sektor 1,8% hlasů. Ve volbách v roce 2019 pak obě nacionalistické strany pak vyloženě propadli.

„Protože se vlády nad Ukrajinou zmocnily ultranacionalistické síly, okamžitě přišly s návrhem na zrušení ruštiny jako úředního jazyka. Protože ultranacionalistické síly přišly s návrhem na zrušení ruštiny jako úředního jazyka, začaly se východní ukrajinské regiony bouřit.“

Toto není pravda. Východní ukrajinské regiony se s podporou Ruska začali bouřit okamžitě. Zákon „O zajištění fungování ukrajinštiny jako státního jazyka“ schválil ukrajinský parlament až v dubnu 2019. Podle zákona musejí ukrajinštinu plynně ovládat úřední osoby, například poslanci, diplomaté, soudci, učitelé nebo lékaři státních zdravotnických zařízení. Povinné je užívání ukrajinštiny v armádě, policii a soudech, stejně jako na školách všech stupňů. Poskytovatelům služeb ukládá zákon povinnost mluvit s klienty pouze v ukrajinštině, pokud zákazník nepožádá o komunikaci v jiném jazyce.

„Protože se východní ukrajinské regiony začaly bouřit, poslala na ně ukrajinská vláda armádu. Protože ukrajinská vláda poslala na východní ukrajinské regiony armádu, akcelerovaly tam separatistické tendence. Protože akcelerovaly separatistické tendence, ukrajinská vláda namísto nabídky rozumné autonomie dál harašila zbraněmi a přitápěla pod kotlem. Protože ukrajinská vláda dál harašila zbraněmi a přitápěla pod kotlem, došla po osmi letech Rusům na obou stranách hranice trpělivost.“

Příspěvek Petra Štěpánka dělá z Ukrajiny výhradního agresora. To samozřejmě nekoresponduje s realitou. Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika jsou samozvané státy, které měly vzniknout jako reakce na dění na Ukrajině. Například 24. ledna 2015 se separatisté z DNR podle dostupných informací pokusili o ofenzivu na přístavní město Mariupol, při bombardování raketami Grad zabili přes 30 lidí a 93 zranili. Separatisté pak s podporou Ruska útočili i na další ukrajinská města. Přes četná různorodá svědectví Rusko svou vojenskou přítomnost a pomoc proruským teroristům od začátku ruské války v Ukrajině popíralo. Světoví politici ji naproti tomu ostře kritizují, například v souvislosti s porušováním druhé minské dohody o příměří v únoru 2015. Ruské jednotky a vojenská technika navzdory příměří dále operovaly především v bojích o Debalceve. Pomohly povstalcům dobýt toto strategicky důležité území a ukrajinské armádě byly způsobeny silné ztráty na lidech, těžkých zbraních a munici.

Tyto oddíly jsou českými soudy vnímány jako teroristická organizace.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Boj s dezinformacemi není v rozporu se zachováním svobody slova, říká poslanec Exner

Jak se daří ČR reagovat na dezinformace? Umíme čelit hybridním hrozbám? A jak se můžeme…

12 hodin ago

Atentátník sympatizoval s proruským hnutím Slovenskí branci a Kotlebou

Pokus o atentát na slovenského premiéra Fica je zatím plný otazníků. Prokremelští aktivisté nejprve lhali,…

17 hodin ago

Jindřich Rajchl vyhrožuje České televizi zrušením

Česká televize si dovolila zveřejnit průzkum volebního potencionálu od společnosti Kantar. To však neměla dělat.…

2 dny ago

Šíří se fáma o úmrtí českých vojáků na Ukrajině

Na sociálních sítích se poslední dobou šíří fáma o údajném úmrtí sedmi českých vojáků na…

2 dny ago

Kastoreum se používá v jídlech minimálně, jako náhražka se požívá vanilin

Na sociálních sítích se šíří příspěvek, který informuje o náhražce vanilky, maliny či jahody v jídlech.…

2 dny ago

Opět se šíří vylhaný citát Jiřího Stracha

Na Facebooku se opět začíná šířit vymyšlený citát z loňska. „Je neuvěřitelné, jak se Američanům ve…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google