Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HistorieMonitoring

Očkování, autismus a Andrew Wakefield

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Údajná souvislost očkování a autismu je jeden z nejrozšířenějších mýtů o očkování. Jak tento mýtus vznikl? A opravdu způsobuje očkování autismus?

Pochodeň strachu z autismu po očkování zažehnul v roce 1998 Andrew Wakefield. Se svými kolegy v medicínském časopise Lancet publikoval studii, která tvrdila, že existuje souvislost mezi MMR vakcínou (proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím) a autismem u dětí. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Ze studie se stala senzace, která plnila titulní stránky světových médií a vyděšení rodiče začali odmítat očkování vakcínou kvůli obavám z rizika autismu.

Samotná studie měla hned několik problémů. Pracovala s velmi malým vzorkem (pouze 12 dětí), byla špatně navržená a závěry byly spekulativní povahy. Wakefield byl také v době, kdy pracoval na studii financován advokáty, kteří zastupovali rodiče v soudních sporech proti výrobcům vakcín. Samotnou studii časopis Lancet v roce 2010 stáhnul. V tom samém roce bylo Wakefieldovi britskou Lékařskou radou zakázáno praktikovat medicínu. O rok později redaktor časopisu BMJ přišel se zjištěním, že se Wakefield při tvorbě studie dopustil podvodu.

V následujících letech byla možná souvislost očkování a autismu pečlivě zkoumána nespočtem různých studií. Zkoumány byly nejen vakcíny, ale také samotné ingredience, které se do vakcín přidávají. Ani jedna ze studií však neobjevila vztah mezi očkováním a autismem.

Poslední rozsáhlá studie vyšla předloni v Dánsku. Zkoumala souvislost mezi MMR vakcínou a rozvojem autismu. Sledováno bylo přes 650 tisíc dětí narozených mezi lety 1999 a 2010 a to včetně těch s rizikovými faktory (předčasné narození, nízká váha nebo sourozenci s autismem). Očkováno bylo 95 % z nich. Autismus byl objeven u jednoho procenta ze všech sledovaných dětí. Výskyt autismu byl u očkovaných a neočkovaných stejný a to jak u dětí s předpoklady k rozvoji onemocnění tak u dětí bez těchto předpokladů.

Andrew Wakefield a jeho kolegové rozpoutali vlnu, kterou se ani po více než 20 letech nedaří zastavit. Škody, které tím způsobili jsou nevyčíslitelné. Jestli se podaří obnovit důvěru v očkování, ukáže až čas.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Lukas Prikner

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

11 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

15 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google