Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Lidé

MUDr. Vladimír Čížek aneb Tonoucí se stébla chytá

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Bloger a homeopat Vladimír Čížek zveřejnil 30. května 2023 na Blogosvětě, platformě webu ECHO24, článek „Nač zemřelo sto tisíc Němců? Na Covid to nebylo… V textu se Čížek odvolává na studii německého profesora psychologie Christofa Kuhbandnera z Univerzity v Řezně a profesora matematiky Matthiase Reitznera z Univerzity v Osnabrücku (Reitzner o sobě výslovně uvádí, že není profesionálem v medicíně), kterou autoři 23. května 2023 publikovali v časopise Cureus  pod názvem Estimation of Excess Mortality in Germany During 2020-2022.

Protože víme, že Čížek je členem tzv. Zdravého fóra a příznivcem SMIS (napojeného na Jindřicha Rajchla), zeptali jsme se na hodnocení zmíněného článku biochemika a imunologa Zdeňka Hela.

Se souhlasem profesora Hela publikujeme jeho stanovisko:

Nevím, do jaké míry jsou data správná, ale na první pohled nevypadají nijak zvlášť podezřele, až na věkovou kategorii 50-59. V závěru práce ale jako by se autoři zbláznili, a vyvozují závěry, které jsou zcela v rozporu s daty, které sami prezentují. Žádné umírání po vakcínách se nekoná, data naopak ukazují zvýšená úmrtí v jednotlivých vlnách Covidu-19. Článek je tak v přímém rozporu s daty, která prezentuje. Dr. Fürst a SMIS data samozřejmě dále dezinterpretuji a vyprávějí opravdové nesmysly.

Profesor Hel nám poskytl ještě další odkazy, ze kterých vyplývá, že webový vědecký časopis Cureus vůbec nemá impakt faktor a není ani indexován v bibliografické databázi přírodních věd a biomedicíny Medline. Cureus je také americkými knihovnickými odborníky hodnocen jako predátorský časopis. Dokládá to i skutečnost, že časopis vybírá od autorů peníze, například 200 dolarů za „opravy gramatiky a citací“. Z diskuse vědců o časopisu vyplynulo, že ony Čížkem tak vychvalované recenze tam stíhají za tři dny, že časopis je spojen s podivnými excesy a že mu nevadí plagiáty. Kupodivu si časopis nejvíce chválili ti, kterým Cureus zveřejnil texty…

Závěrem tedy lze konstatovat, že naši medicínští dezinformátoři se musejí chytat posledního stébla, tedy špatných článků zveřejněných v pochybných časopisech. Platí to samozřejmě i pro Tomáše Fürsta.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

Jindřich Rajchl vyhrožuje České televizi zrušením

Česká televize si dovolila zveřejnit průzkum volebního potencionálu od společnosti Kantar. To však neměla dělat.…

19 hodin ago

Šíří se fáma o úmrtí českých vojáků na Ukrajině

Na sociálních sítích se poslední dobou šíří fáma o údajném úmrtí sedmi českých vojáků na…

1 dnem ago

Kastoreum se používá v jídlech minimálně, jako náhražka se požívá vanilin

Na sociálních sítích se šíří příspěvek, který informuje o náhražce vanilky, maliny či jahody v jídlech.…

2 dny ago

Opět se šíří vylhaný citát Jiřího Stracha

Na Facebooku se opět začíná šířit vymyšlený citát z loňska. „Je neuvěřitelné, jak se Američanům ve…

2 dny ago

Přepisování historie? Falzifikát a pravda

Na sociálních sítích se šíří údajný citát mluvčí Bílého domu, že „USA a Ukrajina bojovaly…

3 dny ago

Česko patří mezi země nejvíce napadané ruskými hybridními aktivitami

Podle prohlášení NATO Česká republika patří mezi 7 zemí, kde jdou nejlépe zpozorovat ruské hybridní…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google