Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Lidé

Hypotéza Davida Formánka

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Hlavní náplní práce pana Formánka z webu Otevři svou mysl jsou překlady různých dezinformačních videí. Sem tam se ale pokusí i o vlastní tvorbu. Konkrétně se to stalo celkem dvakrát. V prvním případě se jednalo o nepovedený projekt Kulový blesk, který jsem řešil mj. i zde.

Nedávno přišel pan Formánek s druhým pokusem o vlastní tvorbu. Tentokrát to je hypotéza o riziku vakcíny proti onemocnění covid-19. Příspěvek naleznete zde. Dnes se podíváme na to, zda je tato hypotéza platná a o co se vlastně opírá.

Nejprve si pojďme obrázek rozebrat na jednotlivá tvrzení.

  • V USA bylo do 29. 1. 2021 (u OSM 2020) očkováno cca 30 milionů lidí proti covidu-19
  • systém VAERS oznámil 501 úmrtí a 11 249 NÚ po očkování ⚰
  • podle studie 📉 se do VAERSu hlásí pouze 1 % NÚ
  • pokud by se hlásily všechny, došlo v USA !TEORETICKY! k 50.100 úmrtí po vakcíně + 1 124.900 NÚ po vakcíně
  • úmrtnost po očkování je cca 0,16 %
  • šance na nepříznivé účinky po vakcíně je 3,7 %
  • úmrtnost na covid-19 je 0,23 % (ve věku pod 70 let dokonce 0,05 %)

Nejprve se podíváme na pravdivá tvrzení. Ta jsou v tomto obrázku pouze dvě. Jedno – že se nejedná o fakt, a to druhé – že k uvedenému datu (po mé korekci roku) bylo opravdu v USA očkováno kolem 30 milionů lidí. Tím ale náš výčet pravdivých tvrzení končí.

A nyní k těm nepravdivým.

Tvrzení: „Systém VAERS oznámil 501 úmrtí a 11 249 NÚ po očkování.“

Nepravda. Systém VAERS sice opravdu vydává pravidelně statistiky ohledně hlášených „adverse events“ vakcíny proti covidu-19. V rámci CDC například zde.

Bystřejší z vás již zahlédli problém. Jak můžeme vidět v prezentaci výše, do systému VAERS se hlásí jakékoliv doprovodné jevy po aplikaci vakcín včetně těch, které se samotnou vakcinací nijak nesouvisí! Viz slide 12 z prezentace výše.

Výsledný počet skutečných případů, které souvisí s vakcínou, není momentálně znám a zatím probíhá validace hlášených „adverse events“. Z toho lze usoudit, že vzhledem k této skutečnosti bude výsledný počet skutečných vedlejších účinků daleko nižší!

Tvrzení: „Podle studie se do VAERSu hlásí pouze 1 % NÚ.“

Jedná se o velice častou miskoncepci kterou jsem se zabýval již zde. Tento údaj se totiž týká systému FAERS (a i tak je zavádějící).  Do systému VAERS může NÚ hlásit kdokoliv a jeho záznamy jsou veřejné. Toto tvrzení je tedy nepravdivé a nemůžeme tvrdit, že je hlášeno „pouze“ 1 % všech účinků.

Tvrzení: „Pokud by se hlásily všechny, došlo teoreticky v USA k 50 100 úmrtím po vakcíně + 1 124 900 NÚ po vakcíně“ + „Úmrtnost po očkování je cca 0,16 %“ + „Šance na nepříznivé účinky po vakcíně je 3,7 %“

Na základě předešlého vysvětlení jsou pak tyto výpočty zcela nepravdivé a zavádějící… Pokud tedy budeme počítat čistě s hlášenými „adverse events“ bez validace (jak je vysvětleno výše), tak nám vyjde, že šance na úmrtí po vakcíně je cca 0,00167 % a obecná šance na nežádoucí účinek je 0,03749 % (z toho 89 % NEZÁVAŽNÝCH dle prezentace výše). Nezapomeňme však, že po validaci budou výsledná procenta pravděpodobně ještě nižší!

Tvrzení: „Úmrtnost na covid-19 je 0,23 % (a ve věku pod 70 let jen 0,05)“

Opět se jedná o velmi častou chybu – v ČR rozšířenou kvůli Lence Zlámalové. Tímto jsem se rovněž v minulosti zabýval. Ve studii pana Loannidise se jednalo o medián (nikoliv průměr) a počítalo se se souhrnnými daty z JARA 2020! Vzhledem ke stále probíhající pandemii ve skutečnosti nelze momentálně určit, jaká je přesná smrtnost covidu-19.

V odkazu výše pak můžeme vidět, že smrtnost se liší v závislosti na konkrétním státě. V nejnižším případě se bavíme o 0,2 % a v nejvyšším o 28,9 %. V průměru se pak jedná o 3% smrtnost (jak můžeme vidět, uvádět průměr je značně zavádějící). V ČR se uvádí smrtnost 1,7 %.

Závěr

Po značných úpravách zde tedy máme konečně relevantní výsledek. Oproti riziku úmrtí 1,7 % v ČR na covid-19 zde máme „riziko“ 0,00167 % smrti a “riziko” 0,03749 % na nežádoucí účinek vakcíny.

Slovy pana Formánka tedy „posuďte sami“, zda to stojí za ten risk, a mezitím si ověřujte informace a nebuďte jako pan Formánek.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Iluminátor

Podpořte Iluminátora na Patreonu: https://www.patreon.com/iluminatorCZ Za projektem stojí Antonín Šlajch. Na streamech přednáší o kritickém myšlení a odhaluje hoaxy a dezinformace.

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

14 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

18 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google