Na sociálních sítích se šíří hoax, který vznikl špatnou interpretací výroku senátorky Aleny Dernerové v Otázkách Václava Moravce z neděle 15.11.2020.

Text hoaxu:

„Senátorka Alena Dernerová: Platba za pacienta na JIP normálním lůžku s infarktem myokardu od pojišťovny je 2.300 Kč/den a platba na covidovém JIP lůžku je 60.000/den.“

Alternativní podoba hoaxu:

„Platba za pacienta na JIP normálním lůžku s infarktem myokardu od pojišťovny je 2.300 Kč/den a platba na covidovém JIP lůžku je 60.000/den. A to je dost možná vše, nebo skoro vše, co potřebujete vědět k počtu hospitalizovaných.“

Ve skutečnosti v Otázkách Václava Moravce se hovořilo o něčem úplně jiném. Senátorka Dernerová zde nesrovnává cenu za dvě lůžka na jednotkách intenzivní péče, ale na běžném lůžku v nemocnice a lůžkem na jednotce intenzivní péče.

„A my musíme ještě hovořit o platbě za Covid pacienty. Pacient třeba přijede, že má infarkt myokardu a zároveň má Covid. Zemře samozřejmě na infarkt, ale pojišťovna platí za pacienta na jednotce intenzivní péče asi 60 000 korun,“ řekla ve skutečnosti senátorka Dernerová.

Cena lůžek na jednotkách intenzivní péče je samozřejmě z principu mnohem dražší než na běžných lůžkách u všech pacientů. Ano, je fakt, že úhrady za COVIDová lůžka jsou vyšší (u JIP je příplatek 59 064 Kč oproti běžnému lůžku), protože nemocnice s nimi mají i vyšší náklady (připojení na kyslík/ventilátor, nutnost oddělení lůžek, ochranné prostředky, rizikovost…). Ceny za lůžko se na jednotlivých odděleních výrazně liší. Nejdražší je hospitalizace na ARO kde počtem bodů činí 38 000/lůžko den. K tomu je nutné připočíst DRG kódy a použitá léčiva. V uvedeném případě se navíc jedná o velmi nepovedený příměr. Kdyby daný pacient nezemřel na onemocnění COVID-19, podstoupil by velmi nákladnou operaci. Není také vyloučeno, že pacientovi infarkt skutečně mohl způsobit COVID-19. V uvedeném případě byl pacient umístěn na lůžko JIP pro covidové případy zcela správně. Kdyby byl umístěn například na kardiologii, hrozilo by riziko, že nakazí další pacienty.

Hoax se snaží naznačit, že nemocnice z COVID pacientů mají velký profit. Podle této nesmyslné logiky v hoaxu by se jistě mnohonásobně zvýšilo procento onkologických pacientů v populaci. U některých onkologických pacientů jsou totiž úhrady v řádech desítek milionů korun ročně. Lékaři neindikované pacienty opravdu nepřipojují na JIP jen pro legraci, ale protože jejich stav je velice vážný. Že je situace v nemocnicích velice vážná, ukazují čísla. Například v týdnu 19.-25.10.2020 v ČR zemřelo, zatím podle neoficiálních statistik, o více než tisíc lidí více jak tomu bylo za stejné období v letech 2015-2019. To dokazuje, že lidé skutečně neumírají s COVIDem-19, ale na COVID-19.

Že nemocnice na koronavirových pacientech nevydělávají, ukazuje příklad, ve kterém Všeobecná fakultní nemocnice poslala domů vlakem člověka s COVID-19. Mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková pochybení odmítá. „V lékařské zprávě je jasně uvedeno, že jakékoli obtíže neguje, není dušný, plíce i srdce pracují v pořádku. Z toho důvodu jej lékař propustil jako covid+ zpět domů do karantény. Pokud pacient uvede, že nemá obtíže a ani vyšetření nezjistí obtíže, není samozřejmě důvod držet jej v nemocnici,“ řekla mluvčí nemocnice.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.