Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX: Na pedofily se bude vztahovat ochrana v rámci Istanbulské úmluvy

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Aktivista a zaměstnanec Beatrix von Storchové z AfD Zdeněk Chytra na svém Facebook šíří další hoax ohledně tzv. Istanbulské úmluvy. Tvrdí, že se na „pedofily se bude vztahovat ochrana v rámci Istanbulské úmluvy.“ Samozřejmě je to nesmysl.

Nesmysl už je to z jednoduchého důvodu. „Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“ známou také jako Istanbulská úmluva ratifikovalo 33 států (Albánie, Andorra, Rakousko, Belgie, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Kypr, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Gruzie, Německo, Itálie, Řecko, Island, Luxembursko, Malta, Monako, Černá Hora, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, San Marino, Srbsko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Makedonie, Turecko) a dalších 12 států, včetně Česka, ji zatím jen podepsalo. V řadě těchto zemí hrozí za pedofilii velmi vysoké tresty. Například Makedonie zavedla kastrace určené pro pedofily.

Chytra ve svém statusu píše o jaké si zprávě organizace Česká ženská lobby, která mluví o nutnosti „fakticky a bez předsudků informovat o pedofilní sexuální orientaci, jasně oddělit sexuální orientaci od sexuálního zneužívání a obtěžování dětí a dospívajících.“ Zpráva samozřejmě nijak nesouvisí s Istanbulskou úmluvou. V čem Istanbulská úmluva je unikátní je, že přichází i s novými pojmy, které se přijetím země zavazují začlenit do svého práva. Jedná se například o vynucený sňatek, mrzačení ženského genitálu, násilný potrat a násilná sterilizace. I tak se jedná jen a pouze o úmluvu, ve které se státy zavazují, že tyto paragrafy do právního řádu zařadí. Úmluva nemůže signatáře nijak k dodržování dohody donutit a nezavádí tyto paragrafy jen jejím podepsáním.

 „Istanbulská úmluva se svým jazykem ani myšlenkovými východisky nijak nevymyká z dlouhé řady všemožných mezinárodních smluv, zpráv a strategií, které obvykle v klidu a míru přijala i naše země. Vím to naprosto bezpečně a velmi důvěrně: mnoho let se věnuji odbornému překladu a stovky stran takovýchto dokumentů jsem slovo od slova překládal, dohledával si k nim informace, ověřoval terminologii.

Istanbulská úmluva není zbytečná. Kriminální činy, o kterých se v ní píše, sice už u nás trestné jsou, ale v prevenci a ochraně obětí stále máme jisté mezery. Ratifikací úmluvy se zavážeme k jejich odstraňování a zajistíme, že Česko bude i nadále zemí, která bere problém násilí na ženách a domácího násilí vážně. A také se jasně přihlásíme k mezinárodnímu společenství států ctících důstojnost a práva všech lidí bez rozdílu, tedy hodnoty vzešlé z křesťanství. 

Istanbulská úmluva nešíří žádné nepřátelství mezi muži a ženami – jednoduše proto, že o vztazích žen a mužů na obecné rovině vůbec nepojednává. Zabývá se výhradně násilím vůči ženám a domácím násilím, tedy určitými přesně vymezenými podobami patologického a kriminálního chování. Podobně, dejme tomu, Úmluva Rady Evropy o ochraně dětí proti sexuálnímu vykořisťování a pohlavnímu zneužívání (2007) rozhodně nešíří nepřátelství mezi dětmi a rodiči,“ píše proděkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Daniel Soukup pro křesťanský magazín Christnet.

Jak nám můžete pomoci, se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Progresívne Slovensko útok odsoudilo

V souvislosti s útokem na slovenského premiéra Roberta Fica se šíří příspěvek, který naznačuje, že útočník Juraj…

20 hodin ago

Volodomyr Zelenskyj může být prezident do dalších voleb

Na Facebooku se šíří nepravdivá informace, že ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj přestal být na konci…

2 dny ago

Martin Milan Šimečka není na fotografii se střelcem, který zaútočil na premiéra Fica

Na sociálních sítích koluje fotografie útočníka, který v Handlové postřelil Roberta Fica, údajně s Martinem…

2 dny ago

Vládo, postav se dezinformacím, vyzývají občané

Vládě chybí politická vůle k obraně proti dezinformacím a hybridním hrozbám, přestože jsme první na ruském seznamu…

2 dny ago

Juraj Cintula: Proruský sympatizant, pacifista a odpůrce vlády

Nejprve sympatizant proruských Slovenských branců a fašistické LSNS, následně zakladatel hnutí Proti násilí až nakonec…

3 dny ago

Boj s dezinformacemi není v rozporu se zachováním svobody slova, říká poslanec Exner

Jak se daří ČR reagovat na dezinformace? Umíme čelit hybridním hrozbám? A jak se můžeme…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google