Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

GLOSA: Vladimir Putin usvědčil ze lži sebe i své stoupence

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Letos v březnu jsme se v textu Jan Schneider a ruské mýty o neziskovkách věnovali tématu amerického zákona FARA a ruského federálního zákona č. 121-F3, plným názvem „Zákon o změnách určitých zákonných aktů týkajících se úpravy činnosti neziskových organizací, které plní funkci zahraničního agenta“, který přijala ruská Státní duma 13. 7. 2012. O tom, že ruský zákon je údajně zrcadlovou obdobou amerického, hovořil ruský prezident Putin, u nás toto tvrzení urputně opakoval Jan Schneider, přisadili si ale i Tomáš Haas z Institutu Václava Klause, Ivo Valenta (senátor, podnikatel v oblasti proherních automatů a majitel tzv. Parlamentních listů), Petr Štěpánek (v té době člen jakési myslím již neexistující dubiózní organizace, jejíž název začínal snad slovem Alternativa) nebo autor obskurních článků na Protiproudu Lubomír Vylíčil.

V článku jsme dokázali, že ruský zákon je namířen vysloveně proti neziskovým organizacím (text článku obsahuje detailní odůvodnění a příklady putinské propagandy u nás). Státní duma navíc 23. 5. 2015 přijala další federální zákon č. 129-F3 „O změnách některých zákonodárných aktů Ruské federace“ (známý jako zákon o nežádoucích organizacích).

Když letos v listopadu Spojené státy americké přiměly orgány ruské propagandy, televizi RT a agenturu Sputnik, aby se registrovaly jako „foreign agents“, tedy zástupci zahraničních zájmů podle zákona FARA, ozval se V. V. Putin, mluvě o „útoku na svobodu slova“ a „zrcadlové odpovědi Ruska“. Ruský parlament odvetou bleskově (a jak už je v ruské „demokracii“ obvyklé, jednomyslně) přijal federální zákon č. 327-FЗ o sdělovacích prostředcích zastupujících cizí zájmy. Zákon nabyl platnosti 25. listopadu 2017.

Ruský postup tak připouští pouze jediný možný závěr: ruský zákon 121-FR3 nikdy nebyl kopií amerického zákona FARA, jak u nás po Putinovi otrocky papouškovali šiřitelé jeho propagandy.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

8 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

13 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google