Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Fotografie upozorňující na mučení zvířat a kondiční trenér Ivan Klauda

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Kondiční trenér Ivan Klauda vybízí úplně nesouvisející fotografií lidi, aby se nechodili testovat na COVID-19. Chce tím údajně zachraňovat pracovní místa a životy mladých lidí. Příspěvek plný smajlíku má tisíce sdílení.

Fotografie přitom s testováním přítomnosti SRAS-CoV-2 způsobující onemocnění COVID-19 nemá nic společného. Je na ní tehdy 26letá umělkyně Jacqueline Trade, která se v roce 2012 nechala 10 hodin v kuse nelidsky týrat ve výloze obchodu s přírodní kosmetikou Lush v rušné londýnské Regent Street. Šlo například o nucené krmení, dokud se nezačala dusit, oholení vlasů, zkouška oční dráždivosti, injekce proti “skutečné” bolesti…

Sám kondiční trenér přitom radí nebezpečné věci. „Je Ti blbě? Zůstaň doma dej si paralen, vitaminy a zůstaň v posteli. Lék stejně žádný zatím není (a až v krajní situaci volej SOS),“ píše. Onemocnění COVID-19 je přitom známo poměrně rychlých nástupem komplikací. Několik dní nemusí mít člověk žádné symptomy, následně se však zdravotní stav může výrazně zhoršit během jednoho dne. V případě příznaků je tedy dobré telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře. „Jestliže se vám hůře dýchá, nebo máte horečku a současně suchý kašel, volejte ihned linku 155 a postupujte podle instrukcí operátora.  Pokud máte horečku, která trvá déle než dva dny, nebo suchý kašel bez horečky, kontaktujte telefonicky praktického lékaře nebo pohotovost (mimo pracovní dobu praktického lékaře) a postupujte podle jejich instrukcí. Je-li vám více než 60 let a máte kterýkoliv z výše uvedených příznaků, kontaktujte telefonicky praktického lékaře nebo pohotovost (mimo pracovní dobu praktického lékaře) a postupujte podle jejich instrukcí.  V případě, že máte pouze horečku po dobu kratší než dva dny, je nutno brát ohled na sebe i ostatní: zůstaňte v domácí karanténě, sledujte se, užívejte léky proti horečce,“ radí Ministerstvo zdravotnictví.

Smyslem testování je, aby se infekce nešířila nekontrolovaně. „Je třeba si uvědomit, že velká část infekcí probíhá bezpříznakově nebo se zcela lehkými příznaky (cca 80% všech infikovaných) a právě tito infikovaní se nejvíc podílí na dalším šíření onemocnění. Proto je tendence a tlak i WHO na co nejširší testování. To má smysl v prvních fázích epidemie či pandemie, aby se eliminovaly zdroje (umisťovaly se do izolace a karantény) a zpomalovalo se šíření infekce, aby nedošlo k přetížení systému zdravotnictví a návazných služeb. Nejde ani tak o plošné vyšetřování, jak spíše správně indikované a cílené. Jeho rozsah je samozřejmě limitovaný i výrobními a laboratorními kapacitami,“ píše Avenier.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Česko patří mezi země nejvíce napadané ruskými hybridními aktivitami

Podle prohlášení NATO Česká republika patří mezi 7 zemí, kde jdou nejlépe zpozorovat ruské hybridní…

19 hodin ago

Ukrajinská „vlajka“ na Národním muzeu stále je

Je neuvěřitelné, ale prokremelským aktivistům leží stále v žaludku, že na Národním muzeu je vyvěšen ukrajinský…

24 hodin ago

Současné Rusko se chová podobně jako nacistické Německo

Písemné dohody jsou jen cár papíru. Tak by šel zhodnotit postoj nacistického Německa před druhou…

2 dny ago

Statistiky dokazují, že očkování úmrtnost nezvýšilo

Na sociálních sítích se stále dočteme o údajných „turborakovinách“ nebo o epidemii náhlých úmrtí mezi…

2 dny ago

Je diskuze o ploché zemi na veřejnoprávních médiích výrazem svobody nebo naprosté absurdity?

Na příkladu toho, co na Slovensku Ficova vláda předvádí, jaké lidi dokáže obsazovat do vysokých…

3 dny ago

Český červený kříž nenabízí zdarma ani online kurzy, ani zubní implantáty

Na Facebooku můžeme nalézt spoustu podvodných stránek. Nyní se podvodníci rozhodli zneužít jméno Českého červeného…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google