Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Faktické shrnutí postojů Roberta Fica

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Mezi lidmi upřednostňujícími západní orientaci země je cítit zklamání z výsledků voleb na Slovensku. Vítězství Roberta Fica je vnímáno jako vítězství Ruska. Je pravdou, že Robert Fico v kampani ostře útočil na pomoc Ukrajině a na NATO. Na stranu druhou explicitně nikdy nenaznačil, že by země ze struktur NATO nebo Evropské unie měla vystoupit.

Robert Fico je slovenský politik, který je považován za proruského některými médii a organizacemi. Jeho proruský postoj se projevuje například v jeho kritice sankcí proti Rusku, v jeho požadavku na ukončení vojenské pomoci Ukrajině, v jeho obvinění Ukrajiny z fašismu a v jeho sympatiích k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, který je také známý svou blízkostí k Moskvě. Fico také často používá populistickou rétoriku a šíří dezinformace, které jsou v souladu s ruskou propagandou. Například v roce 2020 tvrdil, že covid-19 je záminkou pro omezení svobody a demokracie a že vakcíny jsou nebezpečné. V roce 2021 obhajoval ruský zásah do Běloruska a označil ho za legitimní reakci na západní vměšování.

Na stranu druhou, Robert Fico nikdy nenaznačil, že by Slovensko mělo odejít z NATO nebo EU. Naopak, Fico opakovaně prohlašoval, že Slovensko je pevnou součástí těchto organizací a že nikdy nepůjde proti jejich jednotě a solidaritě.

Fico je tedy proruský politik jen částečně a s určitou mírou zjednodušení. Je to spíše levicový pragmatik, který se snaží vyvážit své vztahy se západními partnery a Ruskem. Fico nechce opustit EU ani NATO.

Nutno dodat, že nejvíce se spekuluje o vytvoření koalice SMER, Hlas a KDH nebo SNS. V této souvislosti je nutné připomenout, že strana HLAS se profiluje jako levicová, ale proevropská strana.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Boj s dezinformacemi není v rozporu se zachováním svobody slova, říká poslanec Exner

Jak se daří ČR reagovat na dezinformace? Umíme čelit hybridním hrozbám? A jak se můžeme…

9 hodin ago

Atentátník sympatizoval s proruským hnutím Slovenskí branci a Kotlebou

Pokus o atentát na slovenského premiéra Fica je zatím plný otazníků. Prokremelští aktivisté nejprve lhali,…

14 hodin ago

Jindřich Rajchl vyhrožuje České televizi zrušením

Česká televize si dovolila zveřejnit průzkum volebního potencionálu od společnosti Kantar. To však neměla dělat.…

1 dnem ago

Šíří se fáma o úmrtí českých vojáků na Ukrajině

Na sociálních sítích se poslední dobou šíří fáma o údajném úmrtí sedmi českých vojáků na…

2 dny ago

Kastoreum se používá v jídlech minimálně, jako náhražka se požívá vanilin

Na sociálních sítích se šíří příspěvek, který informuje o náhražce vanilky, maliny či jahody v jídlech.…

2 dny ago

Opět se šíří vylhaný citát Jiřího Stracha

Na Facebooku se opět začíná šířit vymyšlený citát z loňska. „Je neuvěřitelné, jak se Američanům ve…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google