Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Dezinfoservis COVID19CZ 19. 4.2020

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V souvislosti s novým koronavirem začalo na sociálních sítích přibývat klamavých, poplašných a matoucích informací. V reakci na to se na nově vzniklé platformě COVID19CZ dala dohromady skupina lidí z českých technologických firem, IT nadšenců, lidí z organizací a jako jsou neziskové organizace Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU. Denně tak skupina zpracovává tisíce zmínek a článků v českém mediálním prostoru, třídíme a odhalujeme záměrně matoucí informace, poplašné zprávy, podvody a dezinformace, které se v souvislosti s novým typem koronaviru objevují. Nejrozšířenější a nejzávažnější z nich ověřuje a počínaje začátkem dubna poskytuje pravidelný infoservis.

/Dezinformace/: Bývalý ruský tenista Marat Safin: Pandemie koronaviru je předem naplánovaná a všichni lidé budou brzy očipovaní

  • Bývalý profesionální ruský tenista řekl, že pandemie koronaviru je přípravou na to, aby byli lidé po celém světě očipováni. Jedná se o ničím nepodložený osobní názor, který se neopírá o žádné důkazy ani fakta, přesto se objevil mimo jiné i v takových českých médiích, která jindy přinášejí kvalitní žurnalistiku.
  • Fact-checking: Výše uvedený výrok je čistě osobním názorem Marata Safina. Jeho tvrzení o chystaném čipování lidí nelze potvrdit, protože neexistuje žádný důkaz či informace potvrzující to, že by lidé měli být očipováni. Své tvrzení se Safin snaží podpořit výrokem Billa Gatese, který v roce 2015 na ekonomickém fóru v Davosu upozornil na hrozbu pro celý svět v podobě pandemie. Podle bývalého tenisty Bill Gates tuto hrozbu nejen předpovídal, ale údajně o ní již věděl. Opět se jedná o osobní názor či dojem Marata Safina a nijak nepodloženou informaci.
  • Vyjádření Marata Safina se objevilo na ruskému portálu Sports.ru a informoval o něm web Championat.com. Přestože jde pouze o nepravdivý výrok a dojem bývalého ruského tenisty, na internetu se šíří velmi rychle. Z českých médií článek nejdříve zveřejnil server megazpravy.cz, následně byla zpráva sdílena například na tenisportal.cz, pravdive.eu, extra.cz a také mnoha velkými médii, jako je sport.tn.nova.cz nebo iHNed.cz.

/Dezinformace/: USA tajily Covid-19 již od podzimu

  • Docent geologie a člen KSČM Václav Ziegler v rozhovoru pro Parlamentní listy tvrdí, že ve Spojených státech amerických o viru covid-19 zřejmě věděli už od podzimu a informace o něm tajili. Zdrojem této informace je pravděpodobně článek ze serveru AERONET, který čerpá z prohlášení čínského ministerstva zahraničí. Tato dezinformace byla již opakovaně vyvrácena.

/Dezinformace/: Biolaboratoř ve Wu-chanu lovila k výzkumným účelům netopýry z jeskyní, z nichž byl vystopován původ COVID-19. Program financovaly USA

  • Web reformy.cz uvádí, že virus SARS-CoV-2 unikl z virologického institutu ve Wu-chanu, kde se epidemie nemoci COVID-19, kterou tento virus způsobuje, objevila nejdříve. Článek dále přináší informaci o tom, že výzkum zmíněného institutu byl finančně podporován USA. Dále jsou v textu uvedené poněkud nesourodé informace o výzkumech, které institut prováděl v minulosti, jenž mají potvrzovat domněnku, že za únik viru z laboratoře je mimo jiné zodpovědná vláda USA. Článek vychází z textu, který byl uveřejněn na Dailymail.co.uk. Uveřejněny a přeloženy jsou z něj ovšem pouze některé části. Obecně Daily Mail Online není považován za příliš důvěryhodný zdroj.
  • Podrobný fact-checking naleznete ZDE

Kontakty na ověřovatele:

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
INICIATIVA C19 DEZINFOSERVIS (COVID19CZ)

Share
Published by
INICIATIVA C19 DEZINFOSERVIS (COVID19CZ)

Recent Posts

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

52 minutami ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

1 dnem ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google