Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HoaxLidé

Alexander Soros v Praze? O údajně tajném setkání píší obě strany

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Předseda nadace Open Society Foundations (OSF) Alexander Soros zavítal do Prahy. Při své návštěvě se setkal také s českým prezidentem Petrem Pavlem. Mezi konspiračními teoretiky se začalo okamžitě spekulovat o napojení Sorose na prezidenta. Tvrdí, že média a hrad o setkání mlčí. Přitom je lehce dohledatelné, že se krátce o setkání zmínil i web kanceláře prezidenta i sám Alexander Soros i média.

 „Je skvělé se setkat s působivým prezidentem Petrem Pavlem, který mě vlídně přivítal na Pražském hradě,“ uvedl na sociálních sítích Alexander Soros. Podle něj na setkání řešili dlouhodobé závazky Open Society Foundations v Evropě.

„Alexandr Soros má doktorát z historie z univerzity v Berkeley. Po převzetí Nadace navštívil řadu zemí po světě. V posledních týdnech se účastnil pařížského mírového fora, kde se setkal například s francouzským prezidentem Emmaneuelem Macronem či albánským premiérem Edi Ramou,“ píše Echo24 s tím, že tedy nejde o žádné výjimečné setkání.

„Svůj majetek získal George Soros burzovními spekulacemi, kterými do úzkých dostal i zdánlivě neotřesitelnou britskou libru. Americký investor s maďarskými kořeny se ale vymyká vžité představě o bezskrupulózním finančním žralokovi. Jeho peníze totiž z nemalé části míří na charitu, slouží k podpoře lidských práv či k financování projektů v zemích třetího světa. Finančník a filantrop Soros 12. srpna oslaví 93. narozeniny. Správní rada OSF zvolila Sorose mladšího vloni  svým předsedou. Nadace směřuje ročně asi 1,5 miliardy dolarů skupinám, které podporují například lidská práva ve světě a pomáhají budovat demokracii, uvedl WSJ,“ píše Idnes.cz.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Cyber Tabu – vzdělávací projekt TV Nova

Série čtrnácti krátkých videí, která vysvětlují chování informací na internetu a v našich mobilech. Originálními…

12 hodin ago

Prokremelští aktivisté si nevymýšlí o smrti českých vojáků poprvé

Jak už jsme psali, na sociálních sítích se šíří fáma o údajné smrti 7 českých…

19 hodin ago

Ne, manželka útočníka není z Ukrajiny

Na sociálních sítích koluje příspěvek, který tvrdí, že manželka střelce, který ve středu 15. května…

24 hodin ago

Progresívne Slovensko útok odsoudilo

V souvislosti s útokem na slovenského premiéra Roberta Fica se šíří příspěvek, který naznačuje, že útočník Juraj…

2 dny ago

Volodomyr Zelenskyj může být prezident do dalších voleb

Na Facebooku se šíří nepravdivá informace, že ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj přestal být na konci…

3 dny ago

Martin Milan Šimečka není na fotografii se střelcem, který zaútočil na premiéra Fica

Na sociálních sítích koluje fotografie útočníka, který v Handlové postřelil Roberta Fica, údajně s Martinem…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google