Po sociální síti Facebook se šíří v řádu tisíců sdílení fotografie pokuty, kterou dostala Martina Zbořilová 8. září 2020 v osobním vlaku v železniční stanici Modřice. Celkově byla Zbořilové udělena pokuta ve výši 4 600 Kč.

Podle našeho zjištění se skutečně událost stala. Co ovšem Zbořilová zapomněla dodat, že odmítla si zakrýt ústa a nos a následně odmítala vystoupit z vlaku i po výzvách vlakové čety, která ji z přepravy z důvodu nedodržení přepravních podmínek vyloučila. „Povinnost nošení roušek ve veřejné dopravě vyplývá z platného nařízení vlády. Není tedy možné, aby když ostatní cestující nařízení dodržují a roušky ve vlacích používají, činit výjimky. 8. září ve 14:35 došlo k incidentu ve vlaku Os 4928 z Židlochovic do Tišnova. Cestující bez roušky neuposlechla výzvu vlakového doprovodu k zakrytí dýchacích cest, následně byla dle smluvních přepravních podmínek Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) vyzvána, aby opustila soupravu ve stanici Modřice. Protože paní neuposlechla i tuto výzvu, byla vyloučena z přepravy za asistence Policie ČR. Z důvodu nutnosti zásahu policie ČR byl vlak opožděn o 26 minut. Za nedodržení smluvních přepravních podmínek byla této paní vystavena přirážka za nepovolené zdržení vlaku ve výši 4 600 Kč,“ napsal nám vysvětlení Ing. Gabriela Novotná z tiskového oddělení Českých drah.

Při dalším hledání se nám podařilo zjistit, že z vlaku vyprovodila ženu Městská policie Modřice. „K popisovaném případu byla přivolána hlídka PČR. V přítomnosti policistů k žádnému protiprávnímu jednání nedocházelo. Řečeno jinak a jednoduše: paní byla již mimo vlak, kde nemusela mít ochranu přes ústa a nos,“ odpověděl nám por. PaedDr. Bohumil Malášek.

Jinými slovy. Žena dostala poměrně vysokou pokutu za to, že odmítala i přes výzvy opustit vlak. Naúčtováno ji tedy bylo i zpoždění vlaku. Pravdou je, že prvních tisíc korun je na pokutě špatně označených. Nejednalo se o zastavení vlaku (např. nouzovou brzdou), ale za porušení přepravních podmínek Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.