Zatykač na Zlatého stafylokoka

Když si člověk přečetl status Zdeňka Ondráčka (poslenec KSČM), myslel by si, že v Hradci Králové řádí teroristé, kteří chtějí přiotrávit město kebabem. Ve skutečnosti však na jediného, na koho policie „může vystavit zatykač“ je na Zlatého stafylokoka. Tedy bakterii.

„Přátelé, včera se v Hradci Králové přiotrávilo cca šest desítek lidí, kteří snědli kebab z jednoho konkrétního občerstvení. Všichni skončili s těžkými trávícími problémy v hradecké fakultní nemocnici!!! Dnes se dozvídáme, že v kababu byl jed!!! Co myslíte, kde se kabab, tedy ten polotovar vyrobil a kdo tam ten jed dal a proč???“, napsal mimo jiné na svou facebookovou stránku Ondráček.

Když se zákonodárce jeden z diskutujících zeptal, kde informaci o jedu v kebabu sebral, Ondráček napsal, že ve zprávách v rádiu.

„Vzápětí svalil vinu na média. Hned jak novináři začali jeho výrok rozebírat a ptali se odborníků, jak to ve skutečnosti s přítomností jedu v kebabu bylo. „Zase se mi potvrdilo, nevěř všemu, co vysílají v českých médiích,“ uvedl Ondráček pro Idnes.cz.

„Podle zjištění hradecké fakultní nemocnice, která ošetřila 57 lidí, mohl být za otravou převážně mladších lidí toxin, který produkuje zlatý stafylokok. „Pokud by skutečně byl tento mikrob původcem daných obtíží, odpovídalo by to i našim předpokladům,“ uvedla Krejčí. Podle ní zlatý stafylokok produkuje v potravinách nebo pokrmech toxin – bakteriální jed, který po krátké době po konzumaci dané potraviny vyvolá velice těžký stav postižení zažívacího traktu se zvracením, průjmy, výraznou nevolností a to vše bez teplot,“ píše Info.cz.

„Policie případ vyšetřuje pro podezření z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Nikdo z přiotrávených lidí nebyl v ohrožení života,“ dodává článek na Info.cz.

Bistro se na svých propagačních materiálech prezentuje jako jediná prodejna rychlého občerstvení ve městě, která připravuje gyros ve vlastní provozovně a nepoužívá mražené polotovary a umělé konzervanty. Na cedulích píše: „Zjistěte si, zda kupujete produkt z mraženého polotovaru, nebo z čerstvého masa!“

Zlatý stafylokok je bakterie, která způsobuje obtížně léčitelnou infekci u lidí i u zvířat. Téměř polovina lidí ho má běžně na kůži nebo na sliznicích, zejména v krku, aniž by jim způsoboval jakékoliv problémy. Kromě toho se může zlatý stafylokok uplatnit také jako původce otrav z potravin. Může totiž produkovat tzv. enterotoxin, který, pokud je vytvořen v jídle, a to není dostatečně tepelně zpracováno, vyvolává otravu jídlem projevující se křečemi v břiše a silnými průjmy.

 Zpracoval: Jan Cemper
Jak nám můžete pomoci se dozvíte zde.
Jan Cemper