Arcibiskup římskokatolické církve Dominik Duka se už v lednu vyjádřil odmítavě k rozhodnutí vlády podpořit zdanění restitučních náhrad poskytnutých církvím. V posledním únorovém týdnu má sněmovna projednat příslušný návrh komunistů.

Arcibiskupovo chování je ale zcela pokrytecké. Vždyť to byl přece on, kdo koncem roku 2015 na pozvání pana Vodičky vstoupil do Českého svazu bojovníků za svobodu[1] (a to ještě právě do lidické organizace, kterou nedlouho předtím velrybářskou technikou nepřátelsky ovládla Jana Bobošíková a kam jej nedlouho poté následoval Jiří Ovčáček), ačkoli musel velice dobře vědět, že bolševici, kteří svaz vedou, jsou zásadně proti restitucím. Dokládají to ukázky, které snad mohly být Jeho Eminenci známy:

Haló noviny 22. 7. 2013

Grospič: Přes zuřivý antikomunismus se nepodařilo vymazat z paměti určité období dějin našich národů.

Na svém VI. celostáním setkání se u příležitosti 62. výročí přijetí zákona o ochraně československých stáních hranic v sobotu v Nymburce sešli jejich ochránci sdružení v Klubu českého pohraničí (KČP).

Kromě delegace německých kolegů – bývalých příslušníků pohraničních vojsk NDR – pozdravili setkání četní hosté, mezi nimi poslanec Stanislav Grospič (KSČM), předseda ÚV Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička, předseda sdružení Vojáci proti válce Jiří Bureš, předseda Slovanského výboru ČR Jan Minář a další. Spontánními ovacemi přivítali účastníci bývalého velitele Pohraniční stráže genpor. v. v. Františka Šádka.

Ve vystoupeních řečníků zaznělo rozhořčení nad snahami o revizi tzv. Benešových dekretů a vstřícností dvojice Nečas – Schwarzenberg vůči požadavkům sudetoněmeckého landsmanšaftu. Podobně účastníci odsoudili tzv. restituce církevního majetku.

 

  • Krajské listy 5. 7. 2014

Velelupič restitucí kardinál Duka je zrádce českého státu! Dští hromy a blesky váleční veteráni. Zopakujte si dějepis ze základní školy, dodávají

Autor: Petr Blahuš

Popisek: Jiří Jaroš a Jan Kux se svými „metály“     

„Všechno to celebruje římská církev a velelupič restitucí Duka,“ říká Jiří Jaroš, expert ČSBS na historii a známý bojovník proti navrácení majetku šlechtickým rodům kolaborujícím za války s německými nacisty.

Stejně dobře měla Jeho Eminence vědět, jaký postoj k církevním restitucím zaujímá Tomio Okamura (kterému Duka po volbách poslal blahopřejný dopis!) bez ohledu na to, jaký zlodějský podnikatelský projekt na podojení daňových poplatníků právě vede:

 

Dukovo podlézání hradu a SPD jde přirovnat k podlézání pravoslavné církve Putinovi v Rusku. Jen je smutné, že kvůli primasovu osobnímu prospěchu může utrpět celá (a nejen) katolická církev. Aktuální petice proti případné Dukově reinstalaci je tedy zcela namístě.

[1] http://www.christnet.eu/zpravy/27671/duka_vstoupil_do_lidicke_pobocky_csbs_tu_vede_byvala_prezidentska_kandidatka_kscm_bobosikova.url

Napsal: Miloš Kadlec

 


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.