Český dezinformační web Freedom for Europe včera informoval o pokutě udělené soudem třiapadesátiletému muži, který prý měl jen demonstrativně jíst slaninu před muslimkami, v článku o tom píše Michal Hrubý. O inicidentu již dříve informovaly i jiné dezinformační servery, jako Infowars nebo Sputnik, to ještě v době, kdy byl stíhán a hrozil muži trest odnětí svobody.

Incident se stal na předměstí Stockoholmu Märsta v roce 2015 a na základě kamerových záznamů jde přesně popsat, co se stalo. Muž tehdy přišel za skupinou tří žen, které nosily hidžáb, mával jim slaninou před obličejem a pobízel je, aby slaninu snědly. Když si ženy přesedly na jiná místa, muž je pronásledoval a obtěžoval dál. Záznam z kamer přitom dokazuje, že ve vlaku bylo dostatečné množství volných sedadel i v jiných částech soupravy. Muž také ženám tvrdil, že “nenávidí muslimy”.

Okresní soud tedy usoudil, záměrem muže bylo urazit tři cestující na základě jejich etnického původu a vyznání. Soud v rozsudku obžalovanému muži nařídil zaplatit odškodné 5 000 švédských korun každé ženě a udělil mu správní pokutu ve výši 9 000 švédských korun.

Obžalovaný muž stál před soudem i o rok později, protože urážel muslimy ve stanici metra. Byl ale osvobozen pro nedostatek důkazů k odsouzení.

MANIPULACE:

http://freedomeurope.eu/news/svedsko-odsouzen-za-slaninu/

 

Vyvrácení manipulace v angličtině:

https://www.thelocal.se/20170901/no-a-man-was-not-convicted-in-sweden-for-eating-bacon 

Napsal Jan Cemper

administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.